понеделник, 15 ноември 2010 г.

Супа от печен карфиол

Състав:

750 гр. карфиол
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 стръка копър
1 дафинов лист
1/2 ч.л. мащерка
3-4 с.л. зехтин
2 кубчета пилешки бульон*
1 ч.ч. сметана
2 филийки хляб
4-5 с.л. зехтин
масло за намасляване



Приготвяне:

Карфиолът се измива старателно и се накъсва на малки розички, които се поставят в намаслена тава, заедно със скилидките чесън- необелени, и цялата глава лук. Наръсват се със зехтин и се пекат до златисто около 20 мин. в предварително загрята до 200 С фурна.

Няколко изпечени розички карфиол могат да бъдат отделени за декорация на готово ястие. Останалите розички се поставят в тенджера с 1.5 литра гореща вода. Към тях се добавят чесънът и лукът, който вече сме обелили. Добавят се пилешките бульони (* избягвам използването на бульони, поради две основни причини- едната е наличието на твърде много сол в повечето марки, а другата е дрождовите екстракти, които също избягвам, когато е възможно. Супата става прекрасна и без бульон). Когато супата кипне се добавят мащерката и дафиновия лист. Вари се около 25 мин., дафиновия лист се изважда и супата се пасира.
В отделна купичка към сметана се добавя постепенно черпак от супата, разбъркват се до пълно смесване и внимателно се връща обратно в супата.
Хлябът се нарязва на малки кубчета, наръсва се със зехтина и се пече в предварително загряна до 220 С фурна да златисто.

Супата се сервира декорирана с карфиолени розички, крутони и пресен копър.

N.B. На снимката е лишена от красивата си украса, защото моите домашни дегустатори са недружелюбни към плаващите парчета в крем- супите, но човек трябва да се съобразява с публиката си. "Разкрасявам" я с малко натрошено сирене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...