вторник, 15 март 2011 г.

Капучино кейк

Състав:

1 ч.л. какао плюс малко за поръсване
2 с.л. гранулирано кафе, с връх (от типа на Нескафе)
225 гр. масло на стайна температура
220 гр. захар
4 яйца
225 гр. брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата
100 гр бял шоколад
50 гр. масло
3 с.л. прясно мляко
175 гр. пудра захар

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 С (160С с вентилатор). Покрийте с хартия или намажете с малко масло плитък съд с размери 28х18 см. Смесете какото и кафето с 2 с.л. топла вода. Разбийте маслото със захарта до бяло и пухкаво. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате да се поеме изцяло едното, преди да добавите друго. Добавете какаовата смес, а след това добавете и брашното, смесено с бакпулвера.

Разбъркайте за около 1-2 минути и прехвърлете в приготвената форма. Изравнете повърхността. Печете за около 35-40 мин. или докато кексът е напълно готов.
Извадете от фурната, оставете за първите 10-на минути във формата отвън, за да се охлади първоначално, а след това преместете върху решетка.
За да направите глазурата, разтопете шоколада, маслото и млякото на водна баня, като бъркате непрекъснато- сложете ги в огнеупорна купа, нея самата  в по- голяма тенджера с вода, която да покрива малко под средата на купичката. Водата в тенджерата трябва да ври съвсем леко, а не бурно.

Когато се разтопят и смесят, оттеглете от огъня и добавете пудрата захар, като я пресявате директно върху сместа. Разбийте с миксера до гладко и пухкаво и разстелете върху поохладения вече кейк.

Поръсете леко върху бялата глазура какао за декорация.


Източник: 52 Cakes, Bakes and Chocolate

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...