сряда, 30 март 2011 г.

Канелени мъфини със сини сливи и яйчено- бананов крем

Състав:

 За мъфините

175 гр. самонадигащо се пълнозърнесто брашно (става и с бяло, ако не ползвате пълнозърнесто)
50 гр. фини овесени ядки
140 гр кафява захар мусковадо
2 пълни ч.л. канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
150 мл. бътърмилк (заменям го с кефир или си правя сама, като слагам прясно мляко и добавям две- три с.л. пресен лимонов сок. Изчаквам да се пресече и е готово, но ако го правите така не го сипвайте цялото наведнъж, а добавяйте по малко, за да следите консистенцията, тъй като е по- течно от бътърмилка и е нужно по- малко понякога)
1 ч.л. ванилов екстракт
6 с.л. растителна мазнина
175 гр. сушени сини сливи без костилка- ако са сухи ги накиснете, за да омекнат
85 гр. орехи

За крема:

400 мл. пълномаслено прясно мляко
1 ванилова пръчица
3 големи жълтъка
1 с. л. кафява захар или агаве сироп
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте
2 узрели банана
100 гр. йогурт

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 С/ 180 С с вентилатор.
Пригответе си тава за мъфини и поставете вътре хартиените формички или намаслете отделенията, ако не разполагате с такива.
В купа смесете брашното, овесените ядки, захар, канела и сода бикарбонат и смесете добре с пръсти, сякаш правите маслено тесто, за да сте сигурни, че всички съставки са добре смесени.
В друга купа разбийте яйцето след което  добавете към него бътърмилка, ваниловия екстракт и растителната мазнина. Леко добавете и размесете яйчената смес със сухите съставки.Прибавете без твърде много разбъркване нарязаните на ситно сушени сили сливи и накълцаните орехи.
Разпределете във формичките, като пълните почти до ръба и печете около 20-25 мин. докато станат златисти и се надигнат.



Докато мъфините се пекът пригответе яйчено- банановия крем.
Разрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера ваниловата пръчица, заедно със семената, и млякото и загрейте до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади.
Пюрирайте бананите заедно с киселото мляко в блендер и внимателно прибавете към яйчения крем.


ПП. Можете да замразите от този крем във формичка за лед и да го размразявате при нужда, като го загрявате добре преди сервиране. Винаги е удобно да имате под ръка, особено за децата

Сервирайте мъфините поляти с яйчения крем или отделно в купичка към всеки мъфин.



ПП. Когато правя мъфини за децата не добавям никаква захар нито в тях, нито в крема. Не добавям и орехови ядки  (ако децата са по- големи може да се смелят добре орехите- така няма да се ощети вкуса, но ще се избегне риска от задавяне).
Сушените плодове са напълно достатъчни и дори по мои вкус захарта е малко в повече, но пък има хора, които обичат да е мноооого сладко, какъвто е моя съпруг, за това написах и нея в рецептата :-)

Източник: основната рецепта е адаптирана от BBC GoodFood







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...