петък, 10 юни 2011 г.

Аристократичен крем-дует с целувки и малини

Да бъдеш в земите на кралица Виктория и да си позволиш десерт без излишна помпозност?! Нечувано!!! Тук всичко трябва да има лека аристократична нотка носеща се около него, дори когато е съвсем тривиален крем, приготвен набързо 10 минути преди началото на вечерята- важни са претенциите.
Трудно бихте намерили продукт в магазините, които да не отбелязан с By Appointment to Her majesty The Queen- от скъпи и изискани продукти, до най- редови пакет брашно. Този надпис показва, че дадената фирма производител доставя хранителни продукти на член на Кралското семейство, но е просто трогателно да го виждаш гордо окичил над 90% от супермакретната продукция в най- битовите й форми.

Е, този десерт не е претенциозен, не съдържа никому неизвестни съставки и трудни за произнасяне процедури в приготвянето си- направо би могъл да мине за източно европейски десерт без да се замисли, но пък е престъпно вкусен, а британския аристократизъм ще го докарва единствено и само от името си- все е нещо- направен е в Англия и никой не може да му попречи да гледа всички останали кремове на света с дозирано високомерие, но пък винаги ще бъде възпитан с тях и никога няма да разберат колко много всъщност ги презира той, не се тревожете.

Състав:

За яйчения крем

600 мл. пълномаслено прясно мляко
60 мл. течна сметана1 ванилова пръчица
4 големи жълтъка
30 гр. кафява захар 
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте


За шоколадовия мус


250-300 гр. шоколад- млечен или черен по избор
300 мл. пълномаслена течна сметана
200-250 гр. безсолно крем сирене


3-4 големи целувки- натрошени*
малини за гарниране


Приготвяне:

Яйчения кремРазрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера цялата пръчица, заедно със семената, млякото и сметаната и загрейте на слаб огън до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади напълно.


За шоколадовия мус: Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата, като следите да не се пресече. Ако разтапяте в микровълновата на всеки няколко секунди спирайте и разбърквайте, за да следите процеса.
В отделна купа разбийте течната сметана до пухкаво и прибавете крем сиренето- внимателно доразбийте. Разтопения шоколад оставете за малко да се поохлади и прибавете към сметановата смес, като бъркате с лъжица до пълното смесване на продуктите. Може да добавите есенция ром или коняк по желание и ако несе консумира от малки деца.


Целувки- може да ползвате готови от магазина или да си направите сами, като използвате тази рецепта.



В чашки поставете от шоколадовия мус, върху него поставете няколко малини и изсипете яйчения крем. Завършете с едро натрошени целувки и още пресни малини. Охладете добре преди да сервирате.


От тук нататък е въпрос на силна воля да не прекалите....Успех! ;-)



3 коментара:

  1. Здравей,Буба!
    Много ефектен десерт,а комбинацията от крем,мус и плодове много ми е на сърце!Чудесно предложение и презентация!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей! Много благодаря за високата оценка, Елексирче! Явно сме от една порода- моят ангел е слаб пред подобни неща също ;-)
    Радвам се да те видя тук!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно ,чудно :-) Отивам сега да си хапна нещо че много изгладнях след видяното :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...